Klösträd är klösande rätt

Vassa klor är inget man vill ha inomhus

Har du en utekatt som inte är ute lika mycket under vintern så kanske dom inte klöser sina klor lika mycket som dom brukar. Katter klöser sina klor på allt dom kommer pt utomhus såsom träd och viss mark. När dom inte gör det så kanske man behöver se till att dom har något hemma där dom kan klösa sina klor på och klösträd är klösande rätt i min mening. Ingen vill väl ha en katt som klöser sina klor på möblerna.

Klösträd är klösande rätt

Klösträd är klösande rätt

Det beror helt enkelt på hur ofta eller hur mycket du behöver klippa din katts klor. Din katt använder klorna till att både jaga, klättra och fly, men bara därför så ska man inte låta dom växa för mycket. Eller så att dom blir för långa. En utekatt använder sina klor mer än innekatter så där kan man kolla lite då och då beroende på hur mycket eller länge en katt är ute. Det är värre med innekatter. Där finns det ju egentligen ingenting som dom behöver eller använder sina klor till. Då kan du behöva köpa någonting som dom klöser klorna mot. Antingen ett klösträd eller en klösbräda någonstans inomhus.

Det blir ett naturligt betende hos katter om dom hittar någonstans att klösa sina klor och då är det bättre att ha något att klösa på.

Att klippa klorna

Mina katter som är utomhus behöver jag inte klippa klorna på. Dom klättrar i träd och springer omkring i skog och mark. Däremot kollar jag deras klor ibland. Inte bara för att kolla längden utan för att dom inte ska vara skadade. För en kattklo kan bli skadad precis som våra naglar. Det vet vi ju hur det känns och det känns likadant för din katt. Det gör ont!

Klipp din katts klor när den är lugn och trygg, till exempel när den precis har sovit. Om du avbryter kattens lekstund är risken större att den protesterar. Ett tips är att vara två som kan hjälpas åt och skulle din misse tycka att det är jobbigt kan du börja med att klippa några kattklor åt gången.

Tips när du klipper din katts klor

Det allra första är inget tips utan det är något som alla ska göra som är och ska bli kattägare. Man ska börja tidigt med att vänja katten med att både få ta i tassen och att klippa klorna. En katt kan slingra sig väldigt mycket om man håller i dom. Det kan till och med vara helt hopplöst att hålla i en katt själv om både du och katten är ovan.

  • Massera kattens tassar mellan din tumme och pekfinger. Då kommer din katt att vänja sig och förstå att det inte är något farligt.
  • Håll i tassen bestämt men inte för hårt. Sedan kan du trycka försiktigt på en tå och klon åker lättare fram.
  • Klipp av spetsen på klon, men håll koll på pulpan som sitter i klon. På vissa katter ser man den väldigt tydligt, men på vissa ser man den inte alls. Då kan du antingen lysa med en ficklampa på klon för att vara säker eller så klipper du lite i taget. .

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *