INNAN DU SKAFFAR KATT

Skaffa allt innan du hämtar din kattunge

Du kanske väntar på att få en kattunge ifrån någon eller till och med ska ta över en katt någonstans ifrån. Då är det inte bara att hämta hem den utan det ärprecis som med allt annat-man måste skaffa vissa saker innan. Även om din katt kommer att kunna springa både ute och inne ska den känna sig hemma och veta var allt finns när den kommer hem.

Det första som jag tänker på är att man ska se till att katten är vaccinerad och kontrollerad av en veterinär. Att ta hand om en katt som blir sjuk ganska snart efter att den kommit hem till dig är inte det allra lyckligaste. Se till att prata med den som du ska hämta katten hos eller skriv papper ifall det är en raskatt som kostar lite mer pengar.

Det nästa du ska tänka på ifall du ska ha en katt som kommer att vara ute-ska den kastreras eller steriliseras? Oväntade kattungar kan vända på mycket.

Att handla innan du hämtar katten

  • När du ska hämta hem din katt behöver du en transportbur. Att ha en transportbur kan tyckas onödigt för en del, men är bra att ha när du ska till veterinären eller om du ska åka någonstans. Vissa katter tycker dessutom om att ligga och sova i buren.
  • En mat- och vattenskål behövs också så att katten har tillgång till det hela dan. Se till att köpa skålar som är lätta att diska. 
  • Ett halsband med resår så att din katt kan komma ur det om det behövs. Dom klättrar gärna i träd och kan då fastna. En liten bricka är bra att ha på bandet med ditt telefonnummer. Göm inte att id-märka din katt då det är en ny regel sedan 2023.
  • Mat. Köper du din katt från en uppfödare kan du fråga uppfödaren vad dom har gett katten. Annars ska du se till att köpa mat så den får i sig allt den behöver. Katter är rovdjur och inte vegetarianer så se till att dom får i sig proteiner.
  • Kattlåda med bra sand som håller lukt och fuktighet borta
  • Ska du ha en innekatt så är det bra med klösbrädor. Annars kommer dina möbler bli hårt ansatta. Det finns både brädor att sätta på väggar och lägga på golv.
  • Leksaker. Även om en katt klarar sig ganska bra själv så behöver dom också stimulering. Leksaker som dom leker med själva eller som ni både kan ha glädje av.
  • Har du skaffat dig en katt med lång päls kan det behövas både schampo och borstar, och nått som man kan behöva öven om du har en utekatt kan det behövas en klotång. Alla katter klöser inte all klor likadant.