UPPFÖDNING

Uppfödning kräver friska och sunda katter

Har du en eller flera katter och funderar på att börja med kattavel/uppfödning ska du börja planera i god tid med allt vad det innebär. Du som uppfödare måste kunna visa att du kan allt om kattrasen du ska föda upp när det gäller skötsel, sjukdomar, standard och gentik. Du måste också hålla dig uppdaterad hela tiden när det gäller lagar och stadgar i Sverige när det gäller katter och just din ras. Alla katter som föds upp ska vara friska och sunda och ha en bra mentalitet innan dom säljs vidare till nya familjer.

Ska du börja föda upp katter måste du se till att du har tillräckligt med utrymme för det. Alla katter ska också kunna äta i lugn och ro och kunna sova på rena och torra platser. Precis som alla kattägare måste det finnas klösbrädor, matskålar, kattlådor, leksaker och se till att dom inte kan skada sig på något sätt.

Även om en katt är ett lätt husdjur så ska du tänka på vad du kommer att börja lägga ut för kostnader när du börjar med kattuppfödning:

  • anslutning till SVERAK med ditt stamtavlenamn
  • ställa ut din katt på kattutställningar för att få in informationen i kattens stamtavla
  • veterinärbesök/hälsokontroll
  • parningskostnader
  • olika kostnader för kattungarna som försäkring, vaccination, id-märkning och besiktning

Har du en katthona och vill börja föda upp katter så kan du titta runt på lämpliga hanar. Det finns olika avelshane-förmedlingar som man kan titta på. När du valt en hane kan hankattägaren kräva att du testar din hona för sjukdomar. Se till att ni har skrivna parningspapper så att inga missförstånd kan ske innan/under/före en parning. Det finns också avelsförsäkringar att tillgå som skyddar dig som uppfödare om något skulle ske när du ska få din katt dräktig, under dräktigheten och förlossningen.

Katthonan behöver vid förlossning och när kattungarna fötts en lugn plats. Honan och hennes ungar behöver vara ifred dom första veckorna för lugn och ro och för att andra katter inte ska kunna ge kattungarna några sjukdomar.