Att skaffa katt som husdjur är läkande för äldre personer

Att ha ett husdjur kan vara en stor glädje för människor i alla åldrar.

Att skaffa katt som husdjur är läkande för äldre personer

Att skaffa katt som husdjur är läkande för äldre personer. Inte för att en katt kan hjälpa till med disk, men kan hjälpa till på annat sätt.

Särskilt för äldre personer kan ett sällskapsdjur som en katt vara både tröstande och läkande. Studier har visat att att ha en katt som husdjur kan bidra till förbättrad mental och fysisk hälsa hos äldre individer.

En av de främsta fördelarna med att skaffa katt som husdjur för äldre personer är att det ger sällskap och minskar ensamheten. Många äldre människor kan känna sig isolerade och ensamma, speciellt om de har begränsade möjligheter att resa eller inte har så mycket social interaktion. En katt kan bli en trogen följeslagare och erbjuder sällskap och närhet. Att ta hand om en katt ger struktur i vardagen och bryter den negativa cykeln av ensamhet. Det är så klart alltid bra att även anlita assistansbolag Stockholm för att klara av sin vardag när man blir äldre även om man har husdjur.

Många ålderdomshem har också börjat skaffa husdjur.

Många ålderdomshem har också börjat skaffa husdjur.

Utöver att minska isolationen kan katter även hjälpa till att minska stress och ångest hos äldre personer. Att klappa en katt har visat sig sänka blodtrycket och frisätta oxytocin ett hormon som är känt för att minska stress. Dessutom har katter en lugnande och meditativ effekt på människor. Att titta på en katt när den leker eller sover kan vara avkopplande och hjälpa till att reducera ångest och oro.

Fysisk hälsa är också viktig för äldre personer och att ha en katt kan hjälpa till att främja aktivitet och motion. Katter behöver stimulans och motion och att leka med dem kan bidra till ökad fysisk aktivitet hos äldre individer. Det kan vara i form av att kasta leksaker eller klättra upp på en klösträd, vilket kan vara en bra träningsform för äldre personer. Dessutom kan katter uppmuntra ägaren till att vara mer aktiv genom att behöva ta hand om dem genom att utfodra och städa efter dem.

En annan hälsofrämjande aspekt av att ha en katt som husdjur för äldre personer är att det kan ge en känsla av ansvar och mening. Att ta hand om ett levande varelse ger ägaren en känsla av betydelse och att deras insats gör skillnad. Att katten är beroende av dem för mat, vatten och omsorg kan vara en stark motivationsfaktor för äldre personer att fortsätta att vara aktiva och ta hand om sitt eget välmående.

En annan hälsofrämjande aspekt av att ha en katt som husdjur för äldre personer är att det kan ge en känsla av ansvar och mening.

En annan hälsofrämjande aspekt av att ha en katt som husdjur för äldre personer är att det kan ge en känsla av ansvar och mening.

För äldre personer som har vissa hälsoproblem kan katter också ha ett terapeutiskt värde. Studier har visat att ägande av katter kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar och har även visat sig kunna bidra till förbättrad återhämtning efter sjukdom eller operation. Katter kan erbjuda en form av distraktion och tröst som kan hjälpa till att minska smärta och oro.

Sammanfattningsvis erbjuder att ha en katt som husdjur många hälsofördelar för äldre personer. Det ger sällskap, minskar ensamhet, reducerar stress, främjar fysisk aktivitet och ger en känsla av ansvar och mening. För äldre personer som kanske inte har så mycket social interaktion eller möjlighet att vara fysiskt aktiva kan en katt vara den perfekta följeslagaren för att förbättra både den fysiska och mentala hälsan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *