Kattkalender

Här ser du en kattkalender och dessa kan du köpa hos Uppsala katthem där vi ofta är med och sponsrar på olika sätt.

Nu är det år 2024 så då finns det en helt ny du kan köpa. Du kommer på det sättet att bidra till kattens rätt i samhället.

Katters Sinnen

Katter har fem välutvecklade sinnen som hjälper dem att navigera i världen omkring dem. Dessa inkluderar syn, hörsel, lukt, smak och känsel. Men har katter också ett sjätte sinne?

Syn

Katter har en fantastisk syn som är anpassad för att jaga byten och röra sig i mörker. De har en bred synvinkel på 285 grader vilket är bredare än människans synvinkel på 180 grader. Katter har också en förmåga att se i mörker vilket är möjligt tack vare ett reflekterande lager i ögat som kallas tapetum lucidum.

Hörsel

Katter har också en mycket känslig hörsel. De kan höra ljud som är mycket högre än vad människor kan höra och kan även höra ljud som kommer från olika riktningar samtidigt. Katter kan också höra ljud som är mycket låga och kan använda denna förmåga för att upptäcka byten eller faror.

Lukt

Katter har ett mycket känsligt luktsinne. De kan känna lukter som människor inte kan känna och kan använda detta sinne för att hitta mat eller upptäcka faror. Katter kan också använda sitt luktsinne för att känna igen andra katter och människor.

Smak

Katter har en mindre utvecklad smaksinne än människor. De har färre smaklökar och kan inte smaka sött. Katter föredrar mat som är hög i protein och fett och kan vara kräsna när det gäller mat.

Känsel

Katter har också en mycket känslig känsel. De har känsliga tassar som kan känna vibrationer och hjälper dem att navigera i mörker. Katter kan också känna smärta och kan använda detta sinne för att undvika faror och skador.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *